ПЕРША СЕРЕД ТИХ, ХТО ЗУСТРІЧАЄ

Чим ближче людина до Бога, тим більше прав вона отримує на втручання. А Отець наш Небесний тим більше дозволяє такій святій людині брати участь в управлінні світом.

Людина виконує одну з Богом волю, але іншими засобами. Здається, марно Бог дозволяє людині бути співучасником. Адже людина – не Бог, і усе зробить гірше. І, більше того, якщо ми будемо уважні, зможемо помітити, що все, що ми зробили хорошого, було від Бога. У кожній нашій добрій справі більша частина створена Богом, Який просто побажав залишитися непоміченим.

Так само Бог діє у святих.

Але людині потрібний Бог, а Богові потрібна людина.

Бог не може Своєю рукою просто так покласти перед жебраком їжу, перед тим, хто має потребу – гроші чи протягнути Свою руку нещасному, який лежить у спотвореній після аварії машині. Цю частину Його роботи повинні виконати Божі люди.

Однією з таких найбільш чуйних Божих людей стала Богородиця. Вона не лише просить дати Їй частину повноважень Господніх у справі допомоги людині, але Сама діє по праву Божої довіри. У Діви Марії Свої особливі стосунки з віруючим народом і особлива милість від Бога.

Це не так, як на Олімпі, де Зевс делегує права меншим богам по праву природного єства. Усі святі, як би не були хороші – не боги. Усі святі, як би не були уповноважені Богом, чудес творити не можуть. “Святі чудотворці” – це умовно допустимий епітет. Усі чудеса – тільки від Бога. А святі можуть просити Його послати Свою могутність за адресою, яка їм здається доречною.

І Бог посилає Свою силу туди, куди вони рекомендують. Не тому що так краще. Бог все одно все зробив би краще. Але виключно заради множення любові між Господом, святими і народом.

Чудеса – швидка допомога там, де любов може загинути

Чудеса – не міряло любові. Чудеса не є основа життя. Не можна сенс діяльності Бога і Божої Матері зводити до чудес. Більше того, у більшості випадків чудеса не приносять жодної духовної користі, залишаючись актом милосердя Божого, виданого авансом, який рідко повертається.

Видужала людина і живе як жила – заради себе. Позбавилася від напасті, а свого ближнього не пошкодувала. Прийняла від Бога диво, а не подякувала. Хіба що купила в храмі свічку – дала Богові “на чай”.

Бог і святі існують не заради чудес, а заради любові. І чудеса – це, швидше, швидка допомога там, де любов може загинути. У нормі стосунки між народом і небом – не чудеса, а робота, наповнена духом Трійці, благодаттю.

Стосунки в Трійці – взаємна жертовність. Бог такі ж стосунки запропонував людині. Бог і людина виступають у союзі, подібному до Трійці, – жертвують один для одного. І якщо людина помилиться, то благодать і час виправлять її помилку. А якщо не помилиться і поступить по–божому, то Отцю Небесному радісно, що Його менший син увійшов до турботи і радості Господньої.

Мало того, Бог так влаштував, що щастя серед людей можливе тільки тоді, коли вони живуть правилом Трійці не лише з Богом, але і з людьми.

Господь задоволений, коли в нас у стосунках проглядає Трійця та Її любов і жертва. А коли ми помиляємося не із злості, а за єством, Він заповнює збиток дивом – Своїм особливим втручанням. Причому право викликати диво має всякий, хто живе в Дусі.

Божа Мати втручається в наше життя тихо і потаємно, а також явно і відкрито.

Тихо і потаємно ми можемо чути в серці слова Її втіхи і любові. Явно вона, як швидка допомога, може відміняти закони фізики тоді, коли без термінового втручання ми можемо загинути.

Історія Божого народу і Божої Матері – це історія любові.

У році багато днів шанування Божої Матері, висхідних до пам’яті Її життя, Її служіння Богові, але не було свята народної любові до Неї. І вибір зупинився на Покрові. Глибинна суть свята навіть не в тому, що Вона відігнала варварів від Константинополю, а в тому, що Вона відкрито явила любов до людей.

І люди встановили це свято взаємної любові Божого народу і Божої Матері.

Суть свята – глибше за його привід.

Ти і я гідні любові такої прекрасної істоти, як Діва Марія. Розуміння цього окриляє, витвережує і надихає всіх добрих християн. Але Вона не лише любить нас, але і приймає нашу любов. Вона ніколи не скаже нашій любові: “Ні”.

Покрова – це свято нашої спорідненості зі святими. Це день вселенського тріумфу духа Трійці, що пронизує світ навіть до Землі. Дух Святий сходить потоками зверху вниз і піднімається від землі до неба.

Ми не самотні. На тому березі життя на нас чекають і кличуть. Перша серед тих, хто зустрічає і чекає – Богородиця. За Її любов до нас, за всі Її чудеса, за всі Її слова, вкладені в наше серце, – честь і хвала Їй. А нам – любити Її, у чому і допоможи нам, Господи.

священик Костянтин Камишанов

Related Post

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *